Hello Guest

Sign In / Register
Ελλάδα
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикGalegolietuviųMaoriRepublika e ShqipërisëالعربيةአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьLëtzebuergeschAyitiAfrikaansBosnaíslenskaCambodiaမြန်မာМонголулсМакедонскиmalaɡasʲພາສາລາວKurdîსაქართველოIsiXhosaفارسیisiZuluPilipinoසිංහලTürk diliTiếng ViệtहिंदीТоҷикӣاردوภาษาไทยO'zbekKongeriketবাংলা ভাষারChicheŵaSamoaSesothoCрпскиKiswahiliУкраїнаनेपालीעִבְרִיתپښتوКыргыз тилиҚазақшаCatalàCorsaLatviešuHausaગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
Σπίτι > Νέα > Ο διαγωνισμός EUV μαίνεται στον περιφερειακό εξοπλισμό ημιαγωγών

Ο διαγωνισμός EUV μαίνεται στον περιφερειακό εξοπλισμό ημιαγωγών

Γύρω από τη νέα γενιά τεχνολογίας κατασκευής ημιαγωγών "EUV (Extreme Ultraviolet Light)", ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εξοπλισμού έχει ενταθεί. Η Tokyo Electronics θα επενδύσει ένα ρεκόρ υψηλού κόστους ανάπτυξης το οικονομικό έτος 2020 (από τον Μάρτιο του 2021) και το βιβλίο παραγγελιών της Lasertec διπλασιάστηκε τον προηγούμενο χρόνο. Στην αγορά εξοπλισμού που σχετίζεται με το EUV, η ολλανδική ASML μονοπωλεί τη βασική μηχανή λιθογραφίας, αλλά στους τομείς της επιθεώρησης και της πηγής φωτός, η παρουσία ιαπωνικών εταιρειών βελτιώνεται επίσης.

Ο Toshiki Kawai, πρόεδρος της Tokyo Electronics, ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, δήλωσε: «Εάν η EUV είναι δημοφιλής, η ζήτηση για εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας θα αυξηθεί.» Κατά το οικονομικό έτος 2020, θα επενδύσει ρεκόρ ύψους 135 δισεκατομμυρίων γιεν σε έξοδα έρευνας και ανάπτυξης. .


Το πλεονέκτημα της Tokyo Electronics είναι "Coater Developer". Αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την επικάλυψη ενός ειδικού χημικού υγρού σε μια γκοφρέτα πυριτίου ως υλικό ημιαγωγού για την ανάπτυξή του. Στον τομέα του εξοπλισμού μαζικής παραγωγής EUV, το μερίδιο αγοράς της εταιρείας είναι 100%. Οι ενοποιημένες πωλήσεις για αυτή τη χρήση αναμένεται να φθάσουν τα 1,28 τρισεκατομμύρια γιεν. Περισσότερο από το 10% αυτού θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα και ανάπτυξη για να παγιώσει το προβάδισμα στο στάδιο της εκλαΐκευσης του EUV.

Στην αγορά εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών άνω των 6 τρισεκατομμυρίων γιεν ετησίως, πραγματοποιούνται αλλαγές γενεών.

Όσο πιο λεπτό είναι το πλάτος της γραμμής κυκλώματος ενός ημιαγωγού, τόσο υψηλότερη είναι η απόδοση και το τρέχον προϊόν αιχμής είναι 5 νανόμετρα. Για τη μεταφορά ενός τέτοιου λεπτού κυκλώματος σε μια γκοφρέτα πυριτίου, η μηχανή λιθογραφίας EUV είναι απαραίτητη. Με την αυξανόμενη προμήθεια ASML, τη μόνη μαζικής παραγωγής μέθοδο EUV στον κόσμο, ξεκίνησε επίσης ο αναπτυξιακός ανταγωνισμός που περιλαμβάνει περιφερειακό εξοπλισμό όπως επίστρωση και πηγές φωτός.

Το σύμβολο της γενετικής αλλαγής είναι ο κατασκευαστής εξοπλισμού δοκιμών Lasertec. Εάν υπάρχουν ελαττώματα στο φωτομάκιο ως η αρχική πλακέτα κυκλώματος, ο ρυθμός βλάβης του ημιαγωγού θα αυξηθεί ανάλογα. Η εταιρεία παράγει δοκιμαστικό εξοπλισμό που υποστηρίζει EUV και οι παραγγελίες του από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020 έχουν αυξηθεί 2,2 φορές από την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα 65,8 δισ. Γιεν. Τα δύο τρίτα των ετήσιων παραγγελιών αναμένεται να σχετίζονται με το EUV.

Επιπλέον, γίνονται έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ιαπωνικών εταιρειών. Στον τομέα των μηχανών γραφής μάσκας δέσμης ηλεκτρονίων, η τεχνολογία NuFlare της Toshiba έρχεται σε επαφή με τη συμμαχία μεταξύ JEOL και IMS NANOFABRICATION (Αυστρία). Το επίκεντρο είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας "Multi-Beam" με χρήση 260.000 ακτίνων λέιζερ.

Τον Ιανουάριο, η Toshiba απέρριψε τη HOYA, η οποία ξεκίνησε μια εχθρική TOB (δημόσια προσφορά προσφορών), και εδραίωσε τον έλεγχό της επί του Niu Fulai. 25 πρόσφατα αποστέλλονται τεχνικοί ανάπτυξης, κ.λπ., σκοπεύουν να προμηθεύσουν εξοπλισμό λιθογραφίας επόμενης γενιάς που υποστηρίζει EUV εντός του 2020.

Η Gigaphoton (που βρίσκεται στην πόλη Oyama της Νομαρχίας Tochigi), θυγατρική της Komatsu που παράγει πηγές λέιζερ, προσβλέπει σε μια επιστροφή. Πριν από την έλευση του EUV, η εταιρεία έγινε μία από τις δύο πρώτες στον τομέα των πηγών φωτός για μηχανές λιθογραφίας. Ωστόσο, για λόγους όπως η απόκτηση ενός ανταγωνιστή από την ASML, χάνει την παρουσία του. Η Gigaphoton προσπαθεί να αναπτύξει εξαρτήματα πηγών φωτός υψηλής απόδοσης προτού η ASML ξεκινήσει εξοπλισμό επόμενης γενιάς EUV για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς.

Το υπόβαθρο για τις εταιρείες να επιταχύνουν την ανάπτυξη εξοπλισμού EUV είναι ο διαγωνισμός μικροποίησης που ξεκίνησε η Samsung Electronics και η TSMC της Νότιας Κορέας. Η ζήτηση για ημιαγωγούς υψηλής απόδοσης όπως το 5G είναι ισχυρή και οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται για κάθε μηχανή λιθογραφίας ASML αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων γιεν. Σε αυτήν τη διαδικασία, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού γύρω από αυτές επεκτείνονται.

Στατιστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Εξοπλισμού και Υλικών Ημιαγωγών (SEMI) και την Ένωση Εξοπλισμού Κατασκευής Ημιαγωγών της Ιαπωνίας (SEAJ) δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς του εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών στην Ιαπωνία ήταν 31,3% το 2019, το οποίο έχει αιωρηθεί περίπου 30% στο παρελθόν 20 χρόνια.

Στον τομέα του λιθογραφικού εξοπλισμού, η Nikon και η Canon είχαν προηγουμένως σαρώσει την παγκόσμια αγορά, αλλά απέτυχαν στον ανταγωνισμό με την ASML και έμειναν πίσω στην ανάπτυξη του EUV. Στον τομέα των ημιαγωγών, καθώς η διαδικασία κατασκευής γίνεται δύσκολη, η τάση του νικητή-λήψης όλων αυξάνεται. Η γενετική αλλαγή που παίρνει το EUV ως ευκαιρία θα επιταχύνει επίσης την επιβίωση των πιο κατάλληλων σε εταιρείες εξοπλισμού.

"Η επένδυση σε εξοπλισμό αιχμής στην ηπειρωτική αγορά έχει σταματήσει", αναπνέει ο επικεφαλής των εταιρειών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που σχετίζονται με το EUV. Καθώς η ολλανδική κυβέρνηση δεν την ενέκρινε, η ASML δεν μπόρεσε να εξάγει μηχανήματα λιθογραφίας EUV στην ηπειρωτική χώρα. Επιπλέον, η αγορά περιφερειακού εξοπλισμού και ανταλλακτικών αναστέλλεται επίσης.

Υπάρχει εμπορική τριβή μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ πίσω από αυτήν. Εάν δεν είναι δυνατή η εισαγωγή εξοπλισμού ASML, οι κατασκευαστές ημιαγωγών της ηπειρωτικής χώρας θα μείνουν πίσω στον διαγωνισμό μικροποίησης. Η ηπειρωτική κυβέρνηση προβάλλει το στόχο ότι το ποσοστό αυτάρκειας ημιαγωγών θα φτάσει το 40% έως το 2020 και το 70% έως το 2025, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πολλές απόψεις πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πίεση στην ολλανδική κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο κυρώσεων.

Στατιστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Εξοπλισμού Ημιαγωγών και Υλικών δείχνουν ότι η αγορά εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών το 2019 ήταν 59,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αύξηση 59% σε σχέση με το 2014. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ηπειρωτική αγορά αύξησε την παρουσία της και το μερίδιό της στον κόσμο η συνολική αγορά αυξήθηκε από 11,6% το 2014 σε 22,5%. Για ιαπωνικές εταιρείες παραγωγής εξοπλισμού ημιαγωγών, η ηπειρωτική χώρα έχει γίνει μια αγορά που είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας EUV είναι δύσκολη και το κόστος Ε & Α όλων των εταιρειών αυξάνεται. Εάν η αγορά δεν επεκταθεί πλέον, η απόδοση των επενδύσεων των επιχειρήσεων θα καθυστερήσει και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μπορεί να είναι δύσκολη.