Hello Guest

Sign In / Register
Ελλάδα
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикGalegolietuviųMaoriRepublika e ShqipërisëالعربيةአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьLëtzebuergeschAyitiAfrikaansBosnaíslenskaCambodiaမြန်မာМонголулсМакедонскиmalaɡasʲພາສາລາວKurdîსაქართველოIsiXhosaفارسیisiZuluPilipinoසිංහලTürk diliTiếng ViệtहिंदीТоҷикӣاردوภาษาไทยO'zbekKongeriketবাংলা ভাষারChicheŵaSamoaSesothoCрпскиKiswahiliУкраїнаनेपालीעִבְרִיתپښتوКыргыз тилиҚазақшаCatalàCorsaLatviešuHausaગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
Σπίτι > Νέα > Αξιοποιώντας τις χαμηλές τιμές και την TSMC, η AMD επιταχύνεται για να καλύψει τη διαφορά με την Intel

Αξιοποιώντας τις χαμηλές τιμές και την TSMC, η AMD επιταχύνεται για να καλύψει τη διαφορά με την Intel

Σύμφωνα με αναφορές των ξένων ΜΜΕ, παρόλο που ο κατασκευαστής chip AMD είναι μικρός, εισάγεται στη δόξα του, το τελευταίο τρίμηνο των εσόδων έπληξε το νέο υψηλό από το 2005. Είναι συμβατό με την Intel.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τον γιγαντιαίο Δαβίδ του Γολιάθ για να συγκρίνουν τις εταιρείες μικρού όγκου που παλεύουν τους γίγαντες. Είναι κατάλληλο για να το χρησιμοποιήσετε στην AMD. Στις 29 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός κατασκευαστής τσιπ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lisa Su δήλωσε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος με τα κέρδη. Εξάλλου, τα έσοδα της AMD για το τρίμηνο έφτασαν τα 1,8 δισ. Δολάρια, ένα ρεκόρ υψηλό από το 2005. Η AMD προβλέπει ότι τα στοιχεία για τα κέρδη του επόμενου τριμήνου θα είναι εξίσου ικανοποιητικά, με έσοδα 48% από την ίδια περίοδο πέρυσι σε 2,1 δισ. Δολάρια. Από το 2015, η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει ξεπεράσει 15 φορές.

Παρά το μικρό του μέγεθος, η σημασία της AMD στον κόσμο chip δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Σε δύο σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας ημιαγωγών, μόνο μπορεί να ανταγωνιστεί με τους δύο γίγαντες την ίδια στιγμή. Η CPU της - ένα τσιπ γενικής χρήσης που αποτελεί τον πυρήνα των σύγχρονων φορητών υπολογιστών, επιτραπέζιων υπολογιστών και κέντρων δεδομένων - ανταγωνίζεται τα προϊόντα της Intel. Η Intel είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ παγκοσμίως, με έσοδα 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Ο GPU (επεξεργαστής γραφικών) της AMD, που παρέχει τρισδιάστατα γραφικά για βιντεοπαιχνίδια και παρέχει ολοένα και περισσότερο υπολογιστική ισχύ στους ολοένα και πιο δημοφιλείς αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, ανταγωνίζεται τη Nvidia. τα έσοδα έφτασαν τα 11,7 δισ. δολάρια Σχεδόν δύο φορές περισσότερο από την AMD.

Η εντυπωσιακή απόδοση της AMD είναι κυρίως από τον ανταγωνισμό με την Intel. Η Intel έχει σχεδόν μονοπωλήσει την αγορά CPU και αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι αναλυτές της εταιρείας έρευνας Mercury Research εκτιμούν ότι το μερίδιο αγοράς της τσιπ της Intel στην αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών και φορητών υπολογιστών έφθασε στο 92,4% το 2015 και το μερίδιο της πιο κερδοφόρας αγοράς chip server έφθασε στο 99,2%. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι το μερίδιο της AMD στην αγορά επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών είναι 14,7%. Στην αγορά τσιπ server, το μερίδιό της είναι μόνο 3,1%, αλλά έχει αυξηθεί τέσσερις φορές σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.

Υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν την ανάκαμψη της AMD. Ένα σημείο είναι η βελτίωση του προϊόντος. Το 2012, η ​​εταιρεία επανέφερε τον σεβαστό σχεδιαστή τσιπ Jim Keller. Ο Keller εργάστηκε για την Apple. Για πολύ καιρό, η AMD υιοθετεί μια στρατηγική χαμηλών τιμών στον ανταγωνισμό της αγοράς - τα μάρκες της είναι πιο αργά από τα Intel, αλλά πολύ φθηνότερα. Το τσιπ "Zen" του Keller που κυκλοφόρησε το 2017 εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνό. Αλλά είναι εξίσου καλές με τις μάρκες της Intel και ακόμα καλύτερα: για παράδειγμα, τα τσιπ server υψηλής τεχνολογίας της AMD είναι ταχύτερα σε πολλά καθήκοντα από ό, τι η Intel και είναι το ήμισυ της τιμής της Intel. Τα τσιπ Zen έχουν κερδίσει μια σειρά συμβάσεων με εταιρείες όπως η Microsoft, η Sony (για νέες κονσόλες παιχνιδιών), το Google (για κέντρα δεδομένων) και το Cray (για τους υπερυπολογιστές).

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ενώ η AMD βελτιώνει τα προϊόντα της, η Intel παραπαίει. Η Intel παράγει τις δικές της μάρκες. Η τελευταία και πιο εκκρεμή διαδικασία κατασκευής της θα έπρεπε να έχει επιφέρει τεράστια απόδοση, αλλά καθυστέρησε για αρκετά χρόνια, καθιστώντας απαραίτητη την αναθεώρηση του υπάρχοντος σχεδίου από την εταιρεία. Η AMD αναθέτει τις περισσότερες από τις παραγωγικές της δραστηριότητες στην TSMC, η οποία τώρα καλύπτει την τεχνολογία της Intel.

Η καλή δυναμική της AMD μπορεί να συνεχιστεί; Η Intel ολοκλήρωσε παρόμοια ανταγωνιστική κατάσταση στις αρχές του αιώνα και στα μέσα της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα. Τώρα η AMD προσπαθεί και πάλι να ξεκινήσει μια επίδραση. Η εταιρεία σχεδιάζει να εισαγάγει μια νέα προηγμένη κατασκευαστική διαδικασία το 2021. Το σχέδιο για να εμπλακεί στη GPU αναμένεται επίσης να κάνει την AMD να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε μια άλλη περιοχή.

Προς το παρόν, η ανάκαμψη της AMD είναι καλή είδηση ​​για τους καταναλωτές, τα τμήματα πληροφορικής, τις εταιρείες cloud computing και όποιον χρησιμοποιεί λογισμικό. Όπως όλοι οι μονοπωλείς που επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους, η Intel χρεώνει υψηλή τιμή για τα προϊόντα της - εκτός και αν τα παρόμοια προϊόντα της AMD κάνουν καλή δουλειά. Σίγουρα, το τελευταίο chip της Intel, το οποίο θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, είναι το φθηνότερο από χρόνια.